Уютный трикотаж: интернет магазин белорусского трикотажа

Гастрономия википедия: Гастрономия — Википедия – Категория:Гастрономия — Википедия

Гастрономия википедия: Гастрономия — Википедия – Категория:Гастрономия — Википедия

гастрономия — Викисловарь

Содержание

  • 1 Русский
    • 1.1 Морфологические и синтаксические свойства
    • 1.2 Произношение
    • 1.3 Семантические свойства
      • 1.3.1 Значение
      • 1.3.2 Синонимы
      • 1.3.3 Антонимы
      • 1.3.4 Гиперонимы
      • 1.3.5 Гипонимы
    • 1.4 Родственные слова
    • 1.5 Этимология
    • 1.6 Фразеологизмы и устойчивые сочетания
    • 1.7 Перевод
    • 1.8 Библиография
В Викиданных есть лексема гастрономия (L99612).

Морфологические и синтаксические свойства[править]

падеж ед. ч. мн. ч.
Им. гастроно́мия гастроно́мии
Р. гастроно́мии
гастроно́мий
Д. гастроно́мии гастроно́миям
В. гастроно́мию гастроно́мии
Тв. гастроно́мией
гастроно́миею
гастроно́миями
Пр. гастроно́мии гастроно́миях

гаст-ро-но́-ми·я

Существительное, неодушевлённое, женский род, 1-е склонение (тип склонения 7a по классификации А. А. Зализняка).

Корень: -гастроном-; суффикс: -иj; окончание: [Тихонов, 1996].

Произношение[править]

  • МФА: [ɡəstrɐˈnomʲɪɪ̯ə]

Семантические свойства[править]

Значение[править]
  1. совокупность высококачественных пищевых продуктов, готовых к употреблению ◆ Отсутствует пример употребления (см. рекомендации).
  2. устар. знание тонкостей кулинарии ◆ Отсутствует пример употребления (см. рекомендации).
Синонимы[править]
Антонимы[править]
Гиперонимы[править]
Гипонимы[править]

Родственные слова[править]

Ближайшее родство

Этимология[править]

Происходит от ??

Фразеологизмы и устойчивые сочетания[править]

Перевод[править]

Список переводов

Библиография[править]

Interrobang.svg Для улучшения этой статьи желательно:
  • Добавить пример словоупотребления для значения с помощью {{пример}}
  • Добавить синонимы в секцию «Семантические свойства»
  • Добавить гиперонимы в секцию «Семантические свойства»
  • Добавить сведения об этимологии в секцию «Этимология»
  • Добавить хотя бы один перевод в секцию «Перевод»

Гастрономический туризм — Википедия

Материал из Википедии — свободной энциклопедии

Гастрономический туризм — вид туризма, основная цель которого знакомство с той или иной страной через призму национальной гастрономии. Для гастрономического туриста еда — в первую очередь категория культуры. С такой позиции традиционная кухня воспринимается в связи с историей, религией, экономикой, политикой, обычаями, легендами и другими факторами, формирующими уникальную идентичность страны или региона[1].

Гастрономический тур, или гастротур — комплекс мероприятий по дегустации блюд, характерных для местной кухни[2]. «Уроки кулинарного страноведения проходят не только в ресторанах, но и на рынках, фермах, кухнях местных жителей, во время карнавала и сбора урожая, за столом и просто на улице»[1].

Гастротуры можно разделить на сельские («зелёные») и городские. Сельские гастротуры ориентированы на экологически чистую продукцию и предполагают, например, сбор дикорастущих ягод в лесу, винограда на виноградниках, овощей и фруктов на фермах. Городской гастротур может включать в себя посещение фабрики или цеха, производящих продукты питания, с дегустацией их продукции

[3].

Существуют гастротуры, которые знакомят туриста с различными блюдами в разных местностях. Это французские и болгарские винные туры, голландские, швейцарские и итальянские сырные туры, немецкие, австрийские, чешские, бельгийские пивные туры[3].

Гастрономические туристы представлены следующими категориями населения:

  • Туристы, которым наскучил обычный туризм
  • Те, кто хочет внести разнообразие в свой рацион
  • Гурманы
  • Те, чья работа связана с приготовлением и употреблением пищи
  • Представители туристских компаний, заинтересованные в организации собственных гастротуров[4]
  • Марина Миронова. Еда без границ. Правила вкусных путешествий. — М.: Альпина Паблишер, 2016. — 224 p. — ISBN 978-5-9614-5974-6.

ГАСТРОНОМИЯ - это... Что такое ГАСТРОНОМИЯ?

  • ГАСТРОНОМИЯ — (греч., от gaster брюхо, и nomos закон). Искусство готовить вкусные и утонченные кушанья. Словарь иностранных слов, вошедших в состав русского языка. Чудинов А.Н., 1910. ГАСТРОНОМИЯ высшее искусство приготовления вкусных блюд и уменье знатоков… …   Словарь иностранных слов русского языка

  • Гастрономия — Гастрономия (от греч. γαστήρ желудок) наука, изучающая связь между культурой и пищей. Часто ошибочно относится к кулинарии, однако последняя  только небольшая часть дисциплины. Гастрономия относится к искусству и социальным наукам. См.… …   Википедия

  • гастрономия — и, ж. gastronomie f. 1. Поварское искусство, стряпное мастерство, приспешничество. Даль. устаревающее. Знание тонкостей кулинарии. БАС 2. При всех своих достоинствах старец Кошелев имел однако невинную слабость или, лучше сказать навык к утехам… …   Исторический словарь галлицизмов русского языка

  • ГАСТРОНОМИЯ — ГАСТРОНОМИЯ, гастрономии, мн. нет, жен. 1. Изощренный вкус в еде, понимание тонкостей кулинарного искусства. 2. Общее обозначение закусочных товаров и наиболее дорогих пищевых продуктов. Гастрономия, вина, фрукты (надпись на вывесках). Толковый… …   Толковый словарь Ушакова

  • гастрономия — и в профессиональной речи гастрономия …   Словарь трудностей произношения и ударения в современном русском языке

  • ГАСТРОНОМИЯ — (от гастро... и ...номия) 1) общее название пищевых продуктов высококачественного приготовления, первоначально закусочных.2) Устаревшее выражение изысканность, тонкий вкус в еде …   Большой Энциклопедический словарь

  • гастрономия —      Вплоть до XX века так назывался вообще изысканный и тонкий вкус в области еды. В начале XX века гастрономией стали называть всю совокупность высококачественных продуктов питания (первоначально сосредоточенных в закусочных, ресторанах, а… …   Кулинарный словарь

  • гастрономия — и; ж. [франц. gastronomie] 1. собир. Пищевые мясо молочные продукты (обычно готовые к употреблению). Рыбная г. 2. Отдел магазина, где продаются такие продукты. 3. Устар. Понимание и знание тонкостей кулинарного искусства. Французы знатоки… …   Энциклопедический словарь

  • гастрономия — ГАСТРОНОМИЯ, и, ж Совокупность пищевых высококачественных продуктов, преимущественно закусочных или требующих особого приготовления. Гастрономия в югославских супермаркетах отличается разнообразием продуктов питания и очень высоким их качеством …   Толковый словарь русских существительных

  • Гастрономия — (от Гастро... и греч. nómos закон)         1) совокупность пищевых продуктов (товаров) высококачественного приготовления. 2) Тонкий вкус в еде, понимание тонкостей кулинарии …   Большая советская энциклопедия

  • Гастрономия – Уикипедия

    Гастрономия е наука, изучаваща храната (произход, форма, начини на приготвяне, вкусове, аромати и т.н.), културата на хранене, кулинарните традиции, кулинарни техники и най-вече цялостното преживяване, което получаваме от иначе естествения акт на хранене. Хората, които се занимават и развиват тази наука, се наричат гастрономи. Истинският гастроном обръща внимание на това как е приготвено ястието, как е сервирано, какви вкусове и аромати са съчетани, дали цветовете в чинията изглеждат добре и какво е цялостното съобщение, което оставя то на ценителите на хубавата храна.

    Още древните гърци дават определение на връзката между храната, приготвянето на храната, човешките сетива, общуването и създаването на културни традиции. Те обобщават тази връзка като гастрономия. В буквален превод означава закони/правила на стомаха (γαστήρ (gastér) – стомах и νόμος (nómos) – закон/правило). Терминът се е развил през последните 2 хилядолетия и всяко следващо поколение разширява семантичното поле и значение на гастрономията.

    „Няма по-искрена любов от тази към храната.“ Това е едно от великите прозрения на Джордж Бърнад Шоу. Ирландският писател умело е уловил естествената връзка между любовта ни към храната и храненето като културен феномен. Но той далеч не е първият, който намира начин да изкаже с думи дълбоката ни привързаност към храната.

    Еволюцията на съвременната гастрономия започва с един от първите гастрономи, записал името си с големи букви в историята на тази наука, е Жан Брия-Саварен (Jean Anthelme Brillat-Savarin). Юрист по образование, той се е славел с това, че неговата най-голяма страст е гастрономията. Според някои историци на него принадлежи прословутата фраза – „Кажи ми какво ядеш, за да ти кажа кой си“. В своето произведение „Физиология на вкуса“ (френски: Physiologie du goût, англ.: The Physiology of Taste), публикувано през 1825 г., той разглежда теми като нисковъглехидратните диети и пряката връзка между затлъстяването и прекомерната консумация на захар и тестени продукти. Неговият труд допринася за промяната в начина, по който се възприема гастрономията, и я поставя редом до науки като биология, химия и физика. Освен това от термина гастрономия Жан Саварен създава световноизвестната дума гурме (

    gourmet).

    През 17 и началото на 18 век се появява т.нар. „haute cuisine“ или „висша кухня“. С началото на това течение се свързва името на Мари Антоан Карем (Marie Antoine (Antonin) Carême) – първият готвач, придобил световна известност със забележителните си кулинарни шедьоври. Той е един пионерите в създаването на кулинарно изкуство. Друг готвач от същия период, който успява да се прочуе, е Ла Варен (La Varenne), на когото се приписва и авторството на първата книга с рецепти, публикувана във Франция. Книгата се състои от 2 раздела – един за месни ястия и друг за постни ястия. Тези рецепти слагат началото на промяната в стила на готвене от Средновековието към новите техники, целящи приготвянето на по-леки ястия.

    Не е случайно, че търсенето на иновация в кухнята, създаването на кулинарни шедьоври и плавното превръщане на гастрономията от наука в изкуство, се случва именно във Франция. Еволюцията на гастрономията е плавен и продължителен процес, но през 17 век във Франция се случва нещо революционно. Появяват се нови продукти, дошли с пътешествениците от Новия свят, а и много майстор-готвачи от цяла Италия мигрират към Франция. Новите продукти намират място в традиционната френска кухня и така се поставят основите на едно течение в кулинарията – „Nouvelle Cuisine“ (Нова кухня). Това е значим момент, защото тогава се разделя традиционната и модерната кухня. От този момент започва да се осъзнава все повече важността и значението на връзката между храната, обществото и изкуството, а гастрономията започва да се възприема все повече като науката, която осъществява тази връзка.

    Краят на 19 и началото на 20 век е периодът на бурното развитие на френската кухня. Той се свързва с името на знаменития френски кулинар и гастроном – Жорж Ескофие (Georges Auguste Escoffier). Той осъвременява много от традиционните кулинарни техники и се смята за бащата на модерната френска кухня. Майстор на висшата кухня, Ескофие разработва и доразвива някои от техниките на Карем, което бързо му донася слава сред знатните особи, които се редят на опашка, за да вечерят в ресторанта му.

    Сътрудничеството между Ескофие и Цезар Риц (César Ritz) води до създаването на световноизвестната хотелска верига Риц, а френската кухня придобива аура и влияние, които задържа до края на века.

    Неслучайно еволюцията на гастрономията е пряко свързана с развитието на френската кухня и дори често се отъждествяват.

    Покрай знаменитите си готвачи Франция, и Париж в частност, се превръщат в кулинарна столица на света. През 20 век там се създават водещите тенденции в кулинарното изкуство, а гастрономията вече се разглежда от две гледни точки – от една страна е майстор-готвачът, който експериментира и импровизира, за да създаде ново ястие, а от другата страна е човекът, който консумира. Така се пораждат два типа въпроси. При първия се разглеждат новите кулинарни техники, продукти и т.н., докато при втория се набляга на социокултурните промени, които поражда кулинарното нововъведение.

    Именно тогава се създават основополагащите и до днес принципи: месно-зеленчукова основа на храната, подчертано разнообразие; много блюда, но малки порции; ограничаване на мазнините с преобладаване на растителните масла; вместо тежки, маслени сладкиши – десерт от сирене и плодове.

    Гастрономията, разбира се, не е спряла да се развива. Голям принос затова има една жива легенда – Пол Бокюз (Paul Bocuse),[1] отново французин.[2] Роден в далечната 1926 г., Бокюз е отдал живота си на гастрономията. Освен че познава до съвършенство класическата кухня и умело доразвива модерната френска кухня, той обучава някои от най-награждаваните и известни майстор-готвачи в Европа и САЩ. Неслучайно през 2011 г. на 30 март The Culinary Institute of America му връчва най-престижния приз – „Майстор-готвач на века“.[3]

    Ален Дюкас (Alain Ducasse) е друг френски майстор-готвач, записал името си със златни букви в еволюцията на гастрономията.[4] Той е първият майстор-готвач, който притежава 3 ресторанта, наградени с 3 звезди от Мишелин. Самият Дюкас печели 21 звезди Мишелин през своята дълга и плодотворна работа. Тези постижения, разбира се, не са случайни. Неговият принос в гастрономията е всепризнат най-вече заради авангардните му решения в кухнята и прилагането на молекулярната гастрономия. Той е един от модерните новатори в кухнята, който дълги години създава иновативни кулинарни тенденции и вдъхновява другите готвачи да импровизират, да развиват себе си и кулинарното изкуство.

    Сега гурме произведенията на тези видни майстори на кулинарното изкуство се изучават в кулинарните институти в Европа и САЩ. Като един от тези институти е „The Institute Paul Bocuse Worldwide Alliance“, който обединява няколко института от различни държави, сред които САЩ, ЮАР, Сингапур, Китай, Финландия, Гърция и други (без България).

    Съвременната гастрономия все повече набляга на креативността и импровизацията в кухнята. Смесица от различни традиционни кухни, разнообразни вкусове и въображението на майстор-готвачите. А докъде ще стигне, само времето ще покаже.

    Въпреки че в България няма клонове на известни кулинарни институти, това далеч не означава, че желаещите няма къде да изучат тънкостите, традициите и модерните течения в кулинарното изкуство. Институтът по кулинарни изкуства (Culinary Arts Institute) към Висшето училище по мениджмънт предлага отлични възможности на прохождащи майстор-готвачи да се потопят в магията на кулинарното изкуство. Институтът предлага разнообразни курсове по гастрономия, молекулярна гастрономия и много други.[5]

    • Fritz Blank. „Gastronomy“
    • Jump up^ Montagné, Prosper. Larousse gastronomique: The New American Edition of the World's Greatest Culinary Encyclopedia. Edited by Jennifer Harvey Lang. New York: Crown, 1988. Second English edition.
    • www.goabroad.com
    • www.escoffier-society.com

    ГАСТРОНОМИЯ - это... Что такое ГАСТРОНОМИЯ?

  • ГАСТРОНОМИЯ — (греч., от gaster брюхо, и nomos закон). Искусство готовить вкусные и утонченные кушанья. Словарь иностранных слов, вошедших в состав русского языка. Чудинов А.Н., 1910. ГАСТРОНОМИЯ высшее искусство приготовления вкусных блюд и уменье знатоков… …   Словарь иностранных слов русского языка

  • Гастрономия — Гастрономия (от греч. γαστήρ желудок) наука, изучающая связь между культурой и пищей. Часто ошибочно относится к кулинарии, однако последняя  только небольшая часть дисциплины. Гастрономия относится к искусству и социальным наукам. См.… …   Википедия

  • гастрономия — и, ж. gastronomie f. 1. Поварское искусство, стряпное мастерство, приспешничество. Даль. устаревающее. Знание тонкостей кулинарии. БАС 2. При всех своих достоинствах старец Кошелев имел однако невинную слабость или, лучше сказать навык к утехам… …   Исторический словарь галлицизмов русского языка

  • гастрономия — и в профессиональной речи гастрономия …   Словарь трудностей произношения и ударения в современном русском языке

  • ГАСТРОНОМИЯ — (от гастро... и ...номия) 1) общее название пищевых продуктов высококачественного приготовления, первоначально закусочных.2) Устаревшее выражение изысканность, тонкий вкус в еде …   Большой Энциклопедический словарь

  • ГАСТРОНОМИЯ — ГАСТРОНОМИЯ, и, жен. Пищевые продукты, преимущ. закусочные. | прил. гастрономический, ая, ое. Г. магазин. Толковый словарь Ожегова. С.И. Ожегов, Н.Ю. Шведова. 1949 1992 …   Толковый словарь Ожегова

  • гастрономия —      Вплоть до XX века так назывался вообще изысканный и тонкий вкус в области еды. В начале XX века гастрономией стали называть всю совокупность высококачественных продуктов питания (первоначально сосредоточенных в закусочных, ресторанах, а… …   Кулинарный словарь

  • гастрономия — и; ж. [франц. gastronomie] 1. собир. Пищевые мясо молочные продукты (обычно готовые к употреблению). Рыбная г. 2. Отдел магазина, где продаются такие продукты. 3. Устар. Понимание и знание тонкостей кулинарного искусства. Французы знатоки… …   Энциклопедический словарь

  • гастрономия — ГАСТРОНОМИЯ, и, ж Совокупность пищевых высококачественных продуктов, преимущественно закусочных или требующих особого приготовления. Гастрономия в югославских супермаркетах отличается разнообразием продуктов питания и очень высоким их качеством …   Толковый словарь русских существительных

  • Гастрономия — (от Гастро... и греч. nómos закон)         1) совокупность пищевых продуктов (товаров) высококачественного приготовления. 2) Тонкий вкус в еде, понимание тонкостей кулинарии …   Большая советская энциклопедия

  • Гастрономия - это... Что такое Гастрономия?

  • ГАСТРОНОМИЯ — (греч., от gaster брюхо, и nomos закон). Искусство готовить вкусные и утонченные кушанья. Словарь иностранных слов, вошедших в состав русского языка. Чудинов А.Н., 1910. ГАСТРОНОМИЯ высшее искусство приготовления вкусных блюд и уменье знатоков… …   Словарь иностранных слов русского языка

  • Гастрономия — Гастрономия (от греч. γαστήρ желудок) наука, изучающая связь между культурой и пищей. Часто ошибочно относится к кулинарии, однако последняя  только небольшая часть дисциплины. Гастрономия относится к искусству и социальным наукам. См.… …   Википедия

  • гастрономия — и, ж. gastronomie f. 1. Поварское искусство, стряпное мастерство, приспешничество. Даль. устаревающее. Знание тонкостей кулинарии. БАС 2. При всех своих достоинствах старец Кошелев имел однако невинную слабость или, лучше сказать навык к утехам… …   Исторический словарь галлицизмов русского языка

  • ГАСТРОНОМИЯ — ГАСТРОНОМИЯ, гастрономии, мн. нет, жен. 1. Изощренный вкус в еде, понимание тонкостей кулинарного искусства. 2. Общее обозначение закусочных товаров и наиболее дорогих пищевых продуктов. Гастрономия, вина, фрукты (надпись на вывесках). Толковый… …   Толковый словарь Ушакова

  • гастрономия — и в профессиональной речи гастрономия …   Словарь трудностей произношения и ударения в современном русском языке

  • ГАСТРОНОМИЯ — (от гастро... и ...номия) 1) общее название пищевых продуктов высококачественного приготовления, первоначально закусочных.2) Устаревшее выражение изысканность, тонкий вкус в еде …   Большой Энциклопедический словарь

  • ГАСТРОНОМИЯ — ГАСТРОНОМИЯ, и, жен. Пищевые продукты, преимущ. закусочные. | прил. гастрономический, ая, ое. Г. магазин. Толковый словарь Ожегова. С.И. Ожегов, Н.Ю. Шведова. 1949 1992 …   Толковый словарь Ожегова

  • гастрономия —      Вплоть до XX века так назывался вообще изысканный и тонкий вкус в области еды. В начале XX века гастрономией стали называть всю совокупность высококачественных продуктов питания (первоначально сосредоточенных в закусочных, ресторанах, а… …   Кулинарный словарь

  • гастрономия — и; ж. [франц. gastronomie] 1. собир. Пищевые мясо молочные продукты (обычно готовые к употреблению). Рыбная г. 2. Отдел магазина, где продаются такие продукты. 3. Устар. Понимание и знание тонкостей кулинарного искусства. Французы знатоки… …   Энциклопедический словарь

  • гастрономия — ГАСТРОНОМИЯ, и, ж Совокупность пищевых высококачественных продуктов, преимущественно закусочных или требующих особого приготовления. Гастрономия в югославских супермаркетах отличается разнообразием продуктов питания и очень высоким их качеством …   Толковый словарь русских существительных

  • Гастрономия — (от Гастро... и греч. nómos закон)         1) совокупность пищевых продуктов (товаров) высококачественного приготовления. 2) Тонкий вкус в еде, понимание тонкостей кулинарии …   Большая советская энциклопедия

  • гастрономия - это... Что такое гастрономия?

  • ГАСТРОНОМИЯ — (греч., от gaster брюхо, и nomos закон). Искусство готовить вкусные и утонченные кушанья. Словарь иностранных слов, вошедших в состав русского языка. Чудинов А.Н., 1910. ГАСТРОНОМИЯ высшее искусство приготовления вкусных блюд и уменье знатоков… …   Словарь иностранных слов русского языка

  • Гастрономия — Гастрономия (от греч. γαστήρ желудок) наука, изучающая связь между культурой и пищей. Часто ошибочно относится к кулинарии, однако последняя  только небольшая часть дисциплины. Гастрономия относится к искусству и социальным наукам. См.… …   Википедия

  • гастрономия — и, ж. gastronomie f. 1. Поварское искусство, стряпное мастерство, приспешничество. Даль. устаревающее. Знание тонкостей кулинарии. БАС 2. При всех своих достоинствах старец Кошелев имел однако невинную слабость или, лучше сказать навык к утехам… …   Исторический словарь галлицизмов русского языка

  • ГАСТРОНОМИЯ — ГАСТРОНОМИЯ, гастрономии, мн. нет, жен. 1. Изощренный вкус в еде, понимание тонкостей кулинарного искусства. 2. Общее обозначение закусочных товаров и наиболее дорогих пищевых продуктов. Гастрономия, вина, фрукты (надпись на вывесках). Толковый… …   Толковый словарь Ушакова

  • гастрономия — и в профессиональной речи гастрономия …   Словарь трудностей произношения и ударения в современном русском языке

  • ГАСТРОНОМИЯ — (от гастро... и ...номия) 1) общее название пищевых продуктов высококачественного приготовления, первоначально закусочных.2) Устаревшее выражение изысканность, тонкий вкус в еде …   Большой Энциклопедический словарь

  • ГАСТРОНОМИЯ — ГАСТРОНОМИЯ, и, жен. Пищевые продукты, преимущ. закусочные. | прил. гастрономический, ая, ое. Г. магазин. Толковый словарь Ожегова. С.И. Ожегов, Н.Ю. Шведова. 1949 1992 …   Толковый словарь Ожегова

  • гастрономия —      Вплоть до XX века так назывался вообще изысканный и тонкий вкус в области еды. В начале XX века гастрономией стали называть всю совокупность высококачественных продуктов питания (первоначально сосредоточенных в закусочных, ресторанах, а… …   Кулинарный словарь

  • гастрономия — ГАСТРОНОМИЯ, и, ж Совокупность пищевых высококачественных продуктов, преимущественно закусочных или требующих особого приготовления. Гастрономия в югославских супермаркетах отличается разнообразием продуктов питания и очень высоким их качеством …   Толковый словарь русских существительных

  • Гастрономия — (от Гастро... и греч. nómos закон)         1) совокупность пищевых продуктов (товаров) высококачественного приготовления. 2) Тонкий вкус в еде, понимание тонкостей кулинарии …   Большая советская энциклопедия

  • Отправить ответ

    avatar
      Подписаться  
    Уведомление о